neth busAz Arriva Hungary Zrt. 2000. októberében került megalapításra annak érdekében, hogy sikerrel pályázzon a helyi közösségi közlekedési feladatokra és a környező országok piaci lehetőségeire igényes szakmai válaszokat adjon.
Az Arriva Hungary Zrt. szakmai befektetői tevékenységet végez, azaz belföldön és határainkon túl felkutatja a személyszállítás terén adódó kedvező lehetőségeket és azok kihasználásával magas szolgáltatási színvonalú közlekedési társaságok kialakításában vesz részt.

Cégünk a közúti személyszállítási vállalatok magánosításával foglalkozik Magyarországon, illetve kiaknázza az üzleti lehetőségeket a közép- és kelet- európai régióban. A magyar privatizáció súlyos késedelmet szenvedett, így az Arriva Hungary Zrt. Szlovákia és más kelet- európai országok felé fordítja figyelmét, ugyanakkor továbbra is figyelemmel kíséri a magyarországi lehetőségeket.

A szlovákiai privatizációban való részvétel érdekében az Eurobus- Invest Zrt. megvásárolta a JM- Autodoprava-t és megalapította az Eurobus-Invest Slovakia-t. 2002 áprilisában az Eurobus-Invest- csoport sikeresen privatizálta a SAD Nové Zámky és a SAD Michalovce szlovák busztársaságokat a Szlovák Köztársaság Kormányától. A cégünk által végrehajtott tőkeemeléseket a SAD- társaságokban teljes egészében új gépjárművek beszerzésére fordították.

A szlovák privatizáció során az Eurobus- Invest Zrt. általános stratégiája az volt, hogy kiváló szolgáltatásokat nyújtson a gépjárműpark megújítása révén, illetve olyan kiszolgáló tevékenységek koncentrálásával, mint az adminisztratív feladatok (számlázás, könyvelés, jogi szolgáltatások, stb.), és az üzemeltetés (gépjárművek javítása és karbantartása). Ennek érdekében az Eurobus- Invest létrehozta az INFRA-S és a Bus- Service vállalatokat. Mindezen célokat a magyar holding menedzsmentjének szakmai tapasztalatait felhasználva kívánja elérni.

bkvAz Arriva Hungary Zrt. szlovákiai terjeszkedése mellett további célpiacok felkutatását is folyamatosan végzi. Terjeszkedése elsősorban Kelet- Európa felé irányul, így Ukrajna, Románia és Szerbia- Montenegró területén kíván a buszközlekedési piacra belépni.

A közép- és kelet- európai közúti személyszállítási piac kihívásainak sikeres kezelése érdekében az Eurobus- Invest Zrt. 2007-ben megkezdte a tágyalásokat új stratégiai partnerével, az angol Arriva plc-vel, melynek eredményeképpen 2008. július 16-án megegyezés született, és az Arriva plc 80%-os részesedést szerzett a cégben.

Az Arriva plc az egyik vezető tömegközlekedési magánvállalat Európában. A székhelye az Egyesült Királyságban van, de szerte Európában megtalálható, így Csehországban, Dániában, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban működik. Több mint 38000 munkavállalót foglalkoztat, és sokféle szolgáltatást nyújt: kb. 15000 autóbusz, számos vonat és vízibusz üzemeltetésével foglalkozik.

Az Arriva plc magyarországi és szlovákiai megjelenését többek között az indokolja, hogy a két ország tömegközlekedési piaca folyamatosan fejlődik és egyre nyitottabbá válik, amely folyamat Európa legtöbb országában már megtörtént. Az Arriva sokszínű tapasztalatokkal, nemzetközi szintű referenciákkal rendelkezik a hasonló piacokon való működésben, és úgy látja, hogy ezek a piacok, illetve a széles körű együttműködés számos lehetőséget rejt magában mind az Arriva, mind a kisebbségi tulajdonos, mind az Arriva Hungary menedzsmentje számára.

Adatvédelmi nyilatkozat